07-07-2023 Camino Brabant R13 Heusden - 's Hertogenbosch

Gepubliceerd op 7 juli 2023 om 18:00

buitengebied Heusden-Vesting

Alweer een tijd geleden, 4-11-2022 dat ik voor het laatst de Camino wandelde. In verband met een operatie & herstel duurde dit even. Vandaag is het zover en start in Heusden met etappe 13 naar 's Hertogenbosch. Nog niet het eindpunt, dat is Tilburg. Heb er in ieder geval weer zin!

 

klaar om te wandelen

Kapel St. Catharinakerk

Toeristisch Informatiepunt

 Startpunt Vestingstadje Heusden! Vanmorgen afgezet op het parkeerterrein net buiten Heusden. Volgens de route 12 beschrijving was er een stempelpost bijgekomen in Heusden. Eerst naar de Sint-Catharinakerk, de vernieuwde kapel en de stempel bij route 12 geplaatst. Daarna naar het startpunt, het toeristisch Informatiepunt Heusden om vervolgens op pad te begeven. 

Hoge Maasdijk

't oude kerkje

unne ooievaar

Na een klein stukje door Heusden en verlaten Heusden aan de zuid-oost kant richting Herpt. Na een kleine omloop door Herpt, slaan we linksaf op Rietveldenweg en passeren Fort Hedikhuizen.

INFO. "Fort Hedikhuizen (1862) werd vroeger gebruikt om de inundatiesluis te beschermen. Die sluis maakte het mogelijk om op gecontroleerde wijze water uit de Maas te laten stromen. Heusden werd zo verdedigd door het ondergelopen land. De bouw van het huidige Fort Hedikhuizen en de inundatiesluis begon in 1862. Tot 1952 was het fort bij Heusden in gebruik als vestingwerk en stond het militair bekend als “Het werk achter den Hoogen Maasdijk”. Het gebouw is nog bijna in de originele staat. De sluis is, net als het fort, een rijksmonument en is begin deze eeuw gerestaureerd. Het is nu een ‘stapsteen’ in de lokale ecologische verbindingszone: een leefgebied waar dieren zich ongestoord kunnen voortplanten".

Even later slaan we de Hoge Maasdijk met wat mooie vergezichten. Terwijl we hier lopen zien we vanaf de dijk een oude kerk en spot een ooievaar in de wei.

Hedikhuizen

Informatie (62) en Caminopaal

dijk 62,63, Bokhoven, 75 en 21

Panorama genomen boven op de dijk.

Na verloop van tijd wandelen we van de dijk af en door Hedikhuizen, we gaan rechtdoor bij een beeld "Jezus onze Koning en even later weer de dijk op. Nadat we de dijk opgewandeld zijn gaan we rechtsaf bij de Caminopaal en wandelen een fietspad/dijk op, naar Bokhoven. 

Bokhoven: stempelpaal 

Mariakapel St.Corneliusweg

Terras "Het Veerhuis"

Net als we Bokhoven slaan we linksaf en gelijk een kapel/stempelpost. Na plaatsen van de stempel wandelen we naar onze rust, "Het Veerhuis" op de "Bokhovense Maasdijk", ongeveer op de helft van de route. Hier houden we een langere rust en kijken ondertussen uit over de Maas. 

Na de rust wandelen we verder over de Bokhovense Maasdijk, die vervolgens overgaat in Graaf van Solmsweg. We slaan linksaf de brug Henriettewaard over en meteen linksaf langs het Kanaal Henriettewaard over een houten brug en wandelen tegen het hekwerk van Engelense Gat (Genie: Bruggenschool). Wandelen over de Gemaalweg, even zien we de St. Jan al voordat we het  natuurgebied "Fransche Wielen" ingaan  en wat later wandelen we op de Engelsedijk en ontdekken de markering van de Camino Brabant en Camino Jacobsweg op een verkeerspaal! En eigenlijk naderen we het tweede stempelpost in Orthen. 

Zicht op de St. Jan

Fransche Wielen.

Samenloop Camino's

Onderweg naar Orthen

Wel wat meer schaduw

Kapel begraafplaats Groenendaal

Deze bevindt zich in de kapel op de begraafplaats Groenendaal (Orthen). Na het afstempelen in de kapel, buiten op een bankje in de schaduw gezeten en genoten van de rust en stilte. Uiteindelijk vertrekken we weer richting St. Jan. Na het verlaten van de begraafplaats passeren we aan de linkerkant een Fort Orthen.

INFO. "Fort Orthen is gebouwd in 1630, ná het Beleg van 's-Hertogenbosch. Daarmee is het het jongste fort bij Den Bosch. Het fort ligt in wat nu de wijk Orthen is. Samen met Fort Crèvecoeur moest Fort Orthen de stad vanuit het noorden verdedigen. Fort Orthen nooit echt een functie in een gevechtssituatie. Hoewel de bouw ervan bijna 40 jaar eerder stond gepland, werd Fort Orthen rond 1630 daadwerkelijk gebouwd. Pas na het Beleg van 's-Hertogenbosch dus. Het fort in Den Bosch is nu helemaal vernieuwd en bestaat uit twee hoornwerken, twee halfbastions met daar tussenin een courtine, een ravelijn en een gracht. Ook zijn er twee batterijen en een gemetseld kruitmagazijn".

Na wat (behoorlijk) wat stappen gaan we het Prins Hendrikpark in. We wandelen langs de IJzeren Vrouw, genoemd naar de baggermachine die het groef, is een meer dicht bij de binnenstad van 's-Hertogenbosch.  Het Prins Hendrikpark ligt om de IJzeren Vrouw, hier wandelen we omheen. En even later wandelen we de stad in via de Zuid Willemspark brug en begeven ons naar de St. Jan. Hier halen we de laatste stempel op! Eigenlijk zit de camino erop maar we hebben nog enkele routes weg te stappen tot we uiteindelijk in Tilburg finishen.  

Maria kapel - St. Jan.