06-12-'20: Wandeling in Oisterwijkse bossen en Kampina .

Staat eigenlijk te boek als een fietsroute van Natuurmonumenten en een lengte 32,9 km ga ik deze wandelend afleggen.

's Morgens vroeg op de parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum in Oisterwijk startplaats voor deze route. Met -1gr C een koude morgen en lekker om te gaan wandelen.  Tijdens deze wandeling gebruik gemaakt van de app van Natuurmonumenten. Werkte perfect en zeer nauwkeurig, verkeerd lopen is bijna niet mogelijk! Hieronder een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. Ondanks het een fietsroute was zaten er best mooie wandelmomenten (onverhard ook) in en is zeker voor herhaling vatbaar. De onderstaande tekst is van Natuurmonumenten uit de beschrijving van de route.

De Brouwkuip
De Brouwkuip is een van de vele vennen in dit natuurgebied. Het is een voedselarm ven waar bijzondere planten, zoals het waterdrieblad groeien. Boven het water scheren vaak libellen en misschien spot je de ijsvogel wel! Het ven dankt zijn naam aan de brouwers, die hier vroeger hun kuipen zouden hebben schoongespoeld. Helaas was het nog niet voldoende licht om een goede foto te nemen.

Het Brandven
In de late lente en zomers zie je het Brandven bijna niet liggen. Wandel je in de herfst en winter erlangs, dan kan het ven bij een zonnetje prachtig schitteren tussen de bomen. Veel van de namen van de vennen hebben een verleden, zoals de brouwkuip waar je net al langs wandelde . Uit het Brandven werd vroeger bluswater voor de brandweer geschept. Wanneer je een van de vennen bezoekt tijdens het wandelen, kun je zomaar de dodaars zien. Het vogeltje 'hinnikt' heel herkenbaar. En zijn naam? Die dankt hij aan het donzen dotje bij zijn achterste.

Beekje de Rosep
Onder dit bruggetje stroomt de Rosep, de enige Brabantse beek die in Nederland ontspringt. Het brongebied ligt ten zuidoosten van Moergestel. Bijna 10 jaar geleden werd de beek ten noorden van de brug verbreed en minder diep gemaakt. Dat levert ruimte op voor natuur die van oudsher in dit beekdal thuishoort, van waterplanten tot tal insectensoorten, boven én onder water!

Leugenbenkskes
Neem plaats op een van de leugenbenkskes en vertel maar zouden we haast zeggen. Vroeger kwamen hier de 'oudere mannen' om te kletsen. Bij een leugenbank werden laatste nieuwtjes ofwel roddel en achterklap uitgewisseld. Daar zullen vast wat sterke verhalen, leugentjes, tussen hebben gezeten! Het zijn niet meer de originele bankjes, maar het verhaal blijft bestaan.

Dal van de Beerze
Hier kijk je op verschillende punten uit over het Dal van de Beerze, waar vaalwitte Charolais-runderen de natuur begrazen. Het herstelde beekdal is op deze plek begin jaren negentig flink verbreed. Het is nu een retentiebekken, ofwel overstromingsvlakte voor hoogwater. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op tal van vogels. En ook de inheemse visstand is hier hersteld. Er zijn paaiplekken voor kleine en grote modderkruiper, kopvoorn en de zeldzame kwabaal. Dankzij de aanleg van vistrappen kunnen de dieren ook nieuwe leefgebieden bereiken.

Banisveld met uitkijktoren.
Op Banisveld liggen heidevelden en plassen die nog niet zo oud zijn. Ruim 100 hectare agrarisch land is hier teruggegeven aan de natuur. Een geslaagd project om de natuur in Nationaal Landschap Het Groene Woud te herstellen en te behouden. De vlakte wordt opengehouden dankzij het graaswerk van Aberdeen Angus-runderen. In het voorjaar is dit een van de plekken waar bezoekers de wielewaal regelmatig horen! De uitkijktoren biedt verder een prachtig uitzicht over het gebied. En tevens eerste rustpunt..

Beek de Beerze en blauwgrasland
Je passeerde net weer de Beerze, die hier prachtig kronkelt door zogeheten blauwgraslandjes. Oude hooilandjes waar kwetsbare planten groeien, zoals watermunt, klokjesgentiaan, blauwe zegge en blauwe knoop.

Verdwenen nederzetting Balsvoort
Op deze plek stond ooit een hoeve als onderdeel van een afgelegen nederzetting Balsvoort, die in de jaren dertig geleidelijk aan verdween. De keuterboertjes konden op deze afgelegen plek met arme grond nauwelijks nog de kost verdienen. Wat bleef was het kleinschalige landschap waar koeien nu de hoofdbewoners vormen. De stenen die de contouren aangeven van de oude boerderij zijn ook een mooie plek voor hagedissen. 

Heide van Kampina
Je hebt hier mooi zicht op de heide van Kampina, met struikheide op de droge stukken en dopheide op de vochtige delen. Het groengele gras is pijpestrootje, dat overwoekert helaas de heide. Daarom plagt Natuurmonumenten hier stukken, daar krijgt heide weer de kans te ontkiemen. Vanaf deze plek kun je op lage boomtopjes de roodborsttapuit zien zitten of in de lucht een veldleeuwerik prachtig horen zingen. Ook kun je hier zomaar overstekende paarden tegenkomen. De heide en het bos wordt door de viervoeters begraasd. De kudde bestaat uit IJslandse pony’s en paarden in allerlei kleurstellingen.

Het Belversven
De lucht weerspiegelt in deze uitgestrekte waterplas. Het heldere water is te danken aan een grondige schoonmaakactie uit de jaren negentig. Aan de oevers groeit onder meer wilde gagel, een aromatisch geurende struik die van zurige, venige bodems houdt. Deze gagel werd vroeger onder andere gebruikt als 'vlooienkruid', de geur zou insecten weghouden. In augustus kleurt hier de heide prachtig paars! Met het zand, water en de bomen geeft dat een prachtig kleurenpalet.

Molensteen
Iets voorbij de bocht ligt een stevige molensteen naast het fietspad. Het gevaarte is hier in de jaren vijftig geplaatst op de gemeentegrens van Boxtel en Oisterwijk. De steen komt uit de Kerkhovense molen in Oisterwijk, een ronde stellingmolen die vroeger meel, veevoeder en schors maalde. Deze steen van basaltlava is gemaakt voor het malen van schors. En tweede rustpunt!

Boshuis Venkraai
Dit prachtig gelegen boscafé is voor veel fietsers en wandelaars een ideaal rustpunt. De naam van de horecagelegenheid verwijst naar de zwarte stern, een vogel die hier vroeger voorkwam en wel ‘venkraai’ werd genoemd.

Meest gefotografeerde Ven.
Je wandelt op de Bosweg (laatste stuk van de route) tussen het Heiven en het Voorste Goorven door. Stop en geniet vanaf een bankje op het heuveltje van een prachtig uitzicht op het meest gefotografeerde ven van Nederland! 

gedeeltes uit tekst van Natuurmonumenten.