Oranje Nassaupad 4e etappe.

4e etappe.

Van Riel,via Tilburg naar Rijen (20,5 km).

Gelopen op woensdag 8 september  2021, gestart om 14:25u.

etappe 4 vanmiddag gewandeld. Gestart in Riel knooppunt 20 nabij de kerk. 

Bels Lijntje: van spoorlijn tot recreatief fietspad.

Net buiten Riel komen we op het Bels Lijntje, die we ruim 3 km volgen. Vroeger was dit een treinverbinding tussen Tilburg en Turnhout. Sinds 1993 is het een drukbezocht fietspad, dat door mooie natuurgebieden loopt. Wandel hier aan de linkerkant van de weg, je ziet dan de fietsers aankomen.

Stadsbos013: uitgestrekt natuurgebied aan de rand van Tilburg.

Dit veelzijdige parklandschap heeft een rijke geschiedenis. Natuur, romantische landgoederen, cultuur, sport en spel, educatie, kunst en ondernemerschap, gaan hier samen. Diep uit de aardbodem wordt hier het lekkerste drinkwater van Nederland opgepompt.

Stadsperk De Oude Warande met sterallures.

De Oude warande is een 18-eeuws park aan de westzijde van Tilburg, tussen de wijk Reeshof en de Universiteit van Tilburg. Dit sterrenbos (park met een stervormige Lanenstructuur) is in 1712 aangelegd door Willem van Hessen-Kassel. Het is één van de weinige nog intacte sterrenbossen in Nederland. In het midden kom je bij een modern kunstwerk "Grotto" en ontmoetingsplek met een lunch- en drinkgelegenheid.

Beekdal De Dongevallei middenin de stad.

De Dongevallei maakt onderdeel uit van een ecologische verbindingszone tussen het Riels Laag. De Kaaistoep en de Lange Rekken in het Noorden van Tilburg. Het riviertje De Donge kreeg tussen 1996 en 2000 zijn oorspronkelijke meanderende loop weer terug. Als een groene ader slingert het beekdal zich door de nieuwbouwwijk DE Reeshof. Het gebied is vooral gekoloniseerd door de vliegende en zwemmende fauna. Schotse hooglanders en Kempische heideschapen zorgen ervoor dat het gebeid open blijft.

Rijens Broek met uitkijk op de kerktoren van Rijen.

Een broek is een laaggelegen gebied dat nat blijft. Het Rijens Broek tussen de Grote Leij en De Donge in, waas tot circa 1970 versnipperd en slecht ontwaterd. Vele (keuter) boeren hadden er hun bestaan. De ruilverkaveling bracht daarin verandering. Het aantal boeren nam fors af en het gebied veranderde in een strak agrarisch landschap met uitgestrekte percelen, vergezichten en lange rechte wegen met boombeplanting.