Oranje Nassaupad 3e etappe.

etappe 3.

Van Baarle-Nassau naar Riel (21,5 km).

Gelopen op vrijdag 3 september 2021, gestart om 09:52u.

3e etappe gewandeld. Vanmorgen vroeg in `Baarle Nassau knooppunt 63 en op weg naar Riel knooppunt 20. De vorige keer geëindigd in Baarle-Nassau bij knooppunt 63 i.p.v. 87. Vergezichten, prehistorische grafheuvels, bos en kabbelende stroompjes.

Monumentale Sint-Salvatorkapel met bidtuin. (knooppunt 89)
Deze kapel is gewijd aan Sint-Salvator, de Heilige Verlosser. Al in de achtste eeuw was er een houten kapel met een begraafplaats. Om de kapel ligt onder andere een bidtuin met een Lourdesgrot, Calvarieberg en kruisweg.

Dwars door de landerijen van Baarle naar Alphen.

De bebouwde kom van Baarle gaat richting Alphen over in een uitgestrekt agrarisch landschap met buurtschappen, vergezichten, koeien en grote boerderijen.

Het Bels Lijntje: voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout.

Tegenwoordig is dit oude spoortracé een druk bezocht recreatief fietspad van circa 31 km lang.   Bels Lijntje

Landgoed het Ooievaarsnest: bossen, drassige weilanden en historische boerderij (knooppunt 42)

Het Ooievaarsnest is een  gevarieerd landschap, dat bestaat uit bossen, drassige weilanden en brede lanen. Het landgoed dankt zijn naam aan het ooievaarsnest op het dak van de historische boerderij (schaapskooi) op het landgoed.

Landgoed De Hoevens: Kempische coulisselandschap.

Dit landgoed kenmerkt zich door een zeldzaam Kempisch coulisselandschap: graslanden, akkers, houtwallen, lanen en monumentale boerderijgebouwen. Het beekje De Oude Leij kabbelt er doorheen. De grafheuvels op het landgoed zijn het bewijs dat hier in de Bronstijd (ca 3.000 tot 800 jaar voor christus) al mensen leefden.   Landgoed De Hoevens.

De Regte Heide: moerassig heidegebied met prehistorische grafheuvels.

De Regte Heide is een fraaie combinatie van bos, heide en moerassige beekdalen. Het heidegebied vormt samen met Riels Hoefke, Halve Maan, Ooievaarsnest en Nieuwkerk een aaneengesloten natuurgebied van ca 876 hectare. Dit loopt van de gemeente Goirle tot aan de Belgische grens.  Omdat het beekdal van de Oude Leij hier een uitgestrekt heide- en zandstuifgebied doorsnijdt, tref je er voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen aan. Een verschil van 5 meter! De overgang van heide naar een beekdal geeft een uitzonderlijke vegetatie, zoals klokjesgentiaan. Andere blikvangers zijn een vogelkijkhut en zeven goed zichtbare grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.)