Oranje Nassaupad 2e etappe.

etappe 2.

Van Gilze naar Baarle-Nassau/Hertog (19 km).

Gelopen op dinsdag 31 augustus 2021, gestart om 09:18u.

2e etappe gewandeld. Vanmorgen vroeg in Gilze en op weg naar Baarle-Nassau/Hertog. Van knooppunt 51 in Gilze naar 87 in Baarle-Nassau. Vanwege de drukte en warmte gestopt bij knooppunt 63. 

De Sint-Petrus Bandenkerk in Gilze.
De kerk werd gebouwd in 1500 en is een aantal keer uitgebreid. In 1944 werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de toren opgeblazen en een deel van het schip verwoest. 

De Steenfabriek.

De steenfabriek anno 1890 is ruim honderd jaar in gebruik geweest. Miljoenen stenen kwamen uit de ovens totdat de fabriek in 1991 gesloten werd. Aan de laaggelegen landerijen zie je nog dat er veel leem is afgegraven. De Gilzersteen was een begrip in de wijde omgeving. In 2004 werd het complex gerestaureerd. De authentieke uitstraling en sfeer zijn goed bewaard gebleven. Tegenwoordig kun je er onder andere kunstexposities bewonderen op zaterdag- en zondagmiddag.
Steenfabriek-gilze.vpweb.nl 

Landerijen en Alphense Bergen onderdeel van de Chaamse en Ulvenhoutse Bossen.

De Alphense Bergen, zoals het bosgebied hier heet, was oorpsronkelijk een heide- en stuifzandgebied. Het is beplant met naaldhoput om de dorpen te beschermen tegen zandverstuivingen. Wat verderop in het bos vind je recreatiegebied 't Zand met een grote natuurzwemplas. De Alphense Bergen maken onderdeel uit van de uitgestrekte Chaamse en Ulvenhoutse Bossen, die tot Breda lopen. Tussen 1100 en 1648 behoorden deze bossen tot het machtige hertogdom Brabant en ze fungeerden als jachtterein van de Nassaus.

Willibroduskapel.

Aan de Oude Maastrichtsebaan ligt de Willibrorduskapel die dateert uit 1939. Volgens de verhalen lag er vroeger een heilzame bron aan de Oude Maastrichtsebaan (een handelsroute van Breda naar Maastricht). Deze werd 'het Fonteintje' of 'Willibrordputje' genoemd, waaraan de kapel zijn naam dankt.

De Alphense Bergen naar het beekdal van de Strijbeekse Beek.

Het landschap gaat hier van bossen en landerijen over in een beekdalenlandschap met heideweiden. De omgeving van de Strijbeekse Beek is overwegend drassig, maar kan met momenten ook stoffig zijn.

Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Het merkwaardigste enclave dorp ter wereld!

In 1403 trouwde de Duitse graaf Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg met Johanna van Polanen, de dochter van de Heer van Breda Jan III van Polanen. Door dit huwelijk komt de naam 'Van Nassau'niet alleen terecht in het Nederlandse koningshuis, de naam wordt ook gegeven aan de Nederlandse gebieden van Baarle. Baarle heeft een levendig centrum met tal van gezellige horecagelegenheden en leuke winkeltjes, zoals een echte Belgische chocolatier. Het dorp heeft een Nederlands deel -Baarle-Nassau- en een Belgisch deel -Baarle-Hertog-. Er is hier sprake van een unieke enclavesituatie: tweeëntwintig Belgische enclaves en acht Nederlandse enclaves. De grens loopt letterlijk dwars door het dorp. Met speciale stoeptegels en aluminium plaatjes in het wegdek worden de enclavegrenzen aangegeven. 
toerismebaarle.com/over-baarle/unieke-enclavesituatie