Santiago de Compostela
De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd) (Spaans: Camino de Santiago; Galicisch: Camiño de Santiago) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje.
El Camino Francés (Franse route)
De Franse route is wellicht de meest populaire en meest gelopen route naar Santiago de Compostela. In totaal is deze route 780 kilometer lang. De route heeft als startpunt Saint-Jean-Pied-de-Port in de Franse Pyreneeën naar Roncesvalles aan de Spaanse kant van de bergen, via Pamplona, Logroño, Santo Domingo de la Calzada, Burgos, Sahagún, León en Villafranca del Bierzo tot aan Santiago de Compostela.
Camino Aragonés (Aragonese route)
De Aragonese route, in het Spaans Camino Aragonés genoemd, start bij de Col du Somport in de Pyreneeën en loopt vervolgens door het oude koninkrijk van Aragon. Het volgt de Aragón-rivier en loopt door steden als Jaca. Het loopt dan verder in de provincie Navarra naar Puente la Reina waar het verder opgaat in de Franse route, de Camino Francés. Op dat punt staat een standbeeld met de tekst “en vanaf hier worden alle wegen één”.
El Camino Inglés (Engelse Route)
De Engelse route wordt door velen omschreven als de meest romantische route en werd traditioneel gebruikt door pelgrims uit Engeland, Ierland, Schotland en Scandinaviërs die over zee richting Ferrol of A Coruña vaarden om van daaruit over land verder de Camino de Santiago af te leggen. Tegenwoordig start de Engelse route in Ferrol en vervolgt deze een 122 kilometer lange weg langs Fene, Pontedeume, Miño, Paderne, Betanzos, Mesia, Ordes en Oroso om te eindigen in Santiago de Compostela.
El Camino Norte (noord route of tunnelroute)
De noordelijke route richting Camino de Santiago begint in het Baskische Irún aan de Spaans-Franse grens en vervolgt de route door Cantabrië, Asturië en delen van Galicië om te eindigen in de pelgrimsstad. De route volgt gedeeltelijk de oude Romeinse weg Via Agrippa waarbij elke steen, boom en monument legendes heeft waar geschiedenisliefhebbers wel van zullen houden. Het voordeel van de El Camino Norte is dat het een rustige route is, omdat het minder bekend is. Het is echter wel een van de langste en moeilijkste routes van 853 kilometer lang. De route begint bij de Brug van Hendaye en loopt dan via San Sebastian, Zarautz, Guernica, Bilbao, Laredo, Santander, Santillana del Mar Comillas, Llanes en Ribadesella. Vanaf dat punt kan de wandelaar kiezen voor de route langs Oviedo of langs Aviles en Luarca.
El Camino Primitivo
De zogenaamde primitieve route wordt beschouwd als de eerste bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. Het is de route die Koning Alfonso II aflegde vanaf de stad Oviedo richting de bedevaartplaats en het graf van de apostel Jakobus. De Camino Primitivo is 321 kilometer lang en is niet de meest populaire route dus goede bewegwijzering kan ontbreken. De route loopt door Grado, Salas, Tineo, Fonsagrada, Lugo en Palais de Rais, waar de weg kruist met de Franse route of Camino Francés.
Vía de la Plata en el Camino Mozárabe
De zogenaamde zilverroute of Via de la Plata was ooit een Romeinse weg die de nederzetting Itálica in zuid Spanje met Astunica Augusta in het noorden verbond. Deze pelgrimsroute start in de provincie Sevilla van waaruit het naar het noorden gaat naar Zamora via Cáceres, Plasencia en Salamanca naar Santiago de Compostela gaat. Na de stad Zamora heeft de wandelaar twee mogelijkheden, via het westen en Ourense naar Santiago of via het noorden richting Astorga waarna de Franse route wordt aangehouden.
De Camino Mozárabe-route is een langere variant op de zilverroute en loopt van Granada door Córdoba en komt later samen met de Via de La Plata in Mérida.
El Camino Portugués
Met deze route begint de pelgrimganger in de stad Lissabon in buurland Portugal. Net zoals andere routes richting Santiago de Compostela zijn hier twee mogelijkheden om de route af te leggen. De eerste route gaat via Lissabon naar Azumbaja, Cartaxo, Santarém, Golegã, Tomar, Ansiao en Coimbra terwijl de tweede route via Torres Vedras naar Caldas da Rainha, Batalha, Pombal en Coimbra gaat. Beide routes zijn ongeveer even lang, te weten 630 kilometer.
El Camino Finisterre
Wie naar de hele wandeling via een van bovenstaande routes in Santiago de Compostela is aangekomen en nóg verder wil om traditioneel te eindigen bij “het einde van de wereld”, bestaat de Camino Finisterre. Traditioneel gezien ontdoet de pelgrim in Finisterre zich van zijn oude kleren als een symbolische daad van vernieuwing. Er zijn drie etappes te bewandelen namelijk 22 kilometer van Santiago de Compostela via de Pontemaceira en Santa Maria de Portora, langs de rivier de Serela en de Tambre naar Negreira. De tweede etappe is de 33 kilometer van Negreira naar Olveiroa en de derde etappe van Olveiroa via een 35 kilometer lange route naar het eindpunt Finisterre.